Sider

fredag den 28. januar 2011

"De der hatte man kan spise"

Knægten er syg, han ligger med astma og kold lungebetændelse igen. Havde ellers håbet, at det var begyndt at stilne af så vi kunne gå mod forår, men jeg måtte tro om. Fredag i sidste uge hentede jeg ham i børnehaven, og siden har han været syg. Men vi har haft en virkelig hyggelig uge herhjemme, der er blevet hygget og leget, læst historier og puttet og sovet. Så egentlig ren råhygge!

Den ene dag var vi nødt til at tage ud for at handle lidt ind, så vi kunne få lidt mad og frugt. På vejen så vi at der var napoleonshatte på tilbud, og vi talte lidt om at det var da noget sjovt noget at kalde det for en napoleonshat ;o) Nå men altså, da vi kom hjem (uden selvfølgelig køb af hattene) kom det fra knægten: Moar kan vi ikke godt bage de der hatte man kan spise? Og joo hvorfor ikke?

Så mor her i gang med at bage klokken 18 efter aftensmaden, så han kunne nå at få en napoleonshat inden sengetid. Desværre nåede vi ikke at dyppe dem i chokolade før dagen efter, men de smagte skønt og de blev spist rub og stup!

Opskriften må i jo hellere få på dem:

Napoleonshatte - ca 22 stkDet er smartest først at starte med marcipanen - eller kransekagemassen, da den skal stå en lille times tid for at kunne opløse sukkeret.
Ganske enkelt tager du 100 gram sukker og 1 æggehvide (behøver ikke være pasteuriseret, da de jo skal bages), det rører du bare lige sammen i en skål og lader stå en times tid, så er sukkeret opløst.

I mellemtiden laver du mørdejen:

ca 2-300 gram hvedemel (jeg bruger Aurion mel og skal derfor ikke bruge så meget)
100 gram florsukker
150 gram stuetemp. smør (bruger selvfølgelig den mælkefri carlshamn fra Sverige
1 æg


Det hele æltes sammen (den må godt være lidt klister) den skal trække en halv time køligt.

Så gør du resten af kransekagemassen klar imens. Sukkeret skal være opløst (eller næsten helt fungerer fint) og så kommer du 250 gram ren rå marcipan i og ælter det sammen med hånden til du har en ensartet tyk masse (det er lidt noget nas). Det giver den klart bedste smag at bruge en god marcipan på 60% mandler!

Mørdejen udrulles forholdsvist tyndt & udstikkes i cirkler, ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. I midten af hver cirkel lægger du en kugle af marcipanmassen, så det svarer til ca en bordtennisbold. Jeg bruger bare to skeer! Men ellers kan du fugte dine hænder med vand (IKKE mel) og trille til kugler...

Fold nu mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Brug tre fingre: venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.

Til allersidst kommer det mest lækre! Nemlig en lille smule topping af usaltede hakkede pistacienødder, som bare kommes på og lige trykkes let ned så det bliver på.

Så er det ellers bare ind i ovnen til de er gyldne. 200 grader i ca 8-10 minutter.

Når de er afkølet dyppes de i en god mørk chokolade. Her foretrækker jeg klart at dyppe i mindst 70%!

Og så er der jo kun tilbage at sige ENJOY!

Hvis man skal have noget ekstra lækkert til, kan man med fordel lave en lille smoothie med passionsfrugter:2 modne passionsfrugter
2½ dl friskpresset appelsinjuice
1 banan

I blenderen med det hele og nyd - det smager skønt og har en dejlig sød/syrlig smag.

Ellers sker der ikke så meget ud over sygdom - eller jo ... knægten fik ny cykel for et par uger siden. Han er meget meget stolt. Han klarede så fint at cykle på den, desværre er der et eller andet der er gået galt for ham, så han nu er bange for den, vi prøver på at overvinde det. Men desværre medfører det en del små diskussioner. Jeg håber jeg får ham op på hesten igen, for han nød det så meget den første uge hvor han bare cyklede lystigt afsted.

God weekend alle sammen.

4 kommentarer:

Saga sagde ...

Tak tak tak! :D
Napoleonshatte er mit absolutte favorit"slik" og jeg har længe grublet over hvordan man lavede dem selv, så de blev gode.

Det ved jeg nu :) *futter ned for at købe marcipan med det samme* ;).

Rosen sagde ...

Jeg kan i hvert fald kun sige at de her bliver VIRKELIG gode og lækre - så de kan klart anbefales !!

Jeanette sagde ...

Hej Rosen -jeg har givet dig en award - håber du vil være med på legen :-)
http://prikkerogstriber.blogspot.com/2011/01/blogaward.html
Kh Jeanette

Jeanette sagde ...

Hej Rosen -jeg har givet dig en award - håber du vil være med på legen :-)
http://prikkerogstriber.blogspot.com/2011/01/blogaward.html
Kh Jeanette