Sider

lørdag den 29. juni 2013

Super lækker sommersaft!


Som er totalt dejlig forfriskende og blid i smagen.

Jeg har en stor forkærlighed for rabarbere - jeg kan simpelthen ikke få nok af denne skønne spise! Kompot, saft, syltetøj, kager, tærter, ja alt hvad øjet begærer. Det er bare guf!

Derfor har jeg også en tradition hvert år her i den tidlige sommer i Juni måned, der skal selvfølgelig laves saft! Og jeg har de sidste par år allieret mig med Årstidernes gårdbutik når de har rabarbere og fået mig et godt tilbud - det gjorde jeg selvfølgelig igen i år!

Jeg synes mange af de opskrifter man finder, er alt for søde og ikke sådan helt i skabet, men så faldt jeg for mange år siden, over en råsyltet saft, og den er simpelthen intet mindre end fantastisk! Der er brugt to super lækre krydderier, som går utrolig godt til rabarbere!

Jeg har faktisk givet jer opskriften tidligere - men gentagelse er nogle gange nødvendigt!

Råsyltet rabarbersaft 

3 kg rensede økologiske rabarbere skåret i små stykker
2 økologiske citroner skåret i tynde skiver (fjern kerner og husk nu at de skal være økologiske!)
1 god fed økologisk vanillestang skåret i ca 4 cm lange stykker
60 gram vinsyre (tre breve, som du finder ved sukker og sylteting i velassorterede supermarkeder)
4 liter kogende vand

Sukker til når saften er siet (jeg foretrækker en blanding af alm sukker og rørsukker, men ren rørsukker er vildt lækkert)

Om du vælger at købe økologiske rabarbere er op til dig - men lov mig at du i det mindste køber økologiske citroner, de konventielle burde forbydes! Jovist de er billigere, men helt ærlig! Hvor klamt er det lige med al den overfladebehandling og ned i saften og.... nej jeg synes ikke det er særlig lækkert!
Vanillestænger i økologiske versioner finder du her i UK, hvor de samtidig er super billige. De er utrolig hurtige til at sende og så er det altså bare nogle VILDT lækre stænger! store og fede og saftige! De har også vanillepulver til utrolig god pris! Jeg købte to poser á 56 gram, og måtte give 250 kr inkl porto. Sverige kan godt komme op og matche den pris, men en økologisk vanillepulver i DK kan du ikke finde til den pris, med mindre det er et mere end ualmindeligt godt tilbud....

Nå det var den der saft vi kom fra. Det hele kommes i en stor spand eller gryde, helst 10 liter mindst. Det fylder mere end man lige regner med.

Rør godt rundt, og lad trække i 2 døgn. Rør gerne i det ind i mellem. Har du plads i køleskabet opbevarer du det selvfølgelig der mens det trækker, ellers går det nok også.
Herefter skal du si det hele! Så frem med en stor gryde og et klæde og så ellers bare si det igennem. Husk at presse godt for at få de sidste gyldne dråber med! Efterfølgende måler du op hvor meget du har fået. Og så kommer det der vil få dig til at dåne..... og tænke kan det virkelig være rigtig... ja det kan det godt....

1 kg sukker pr liter siet saft! Ja jeg mener det helt seriøst. Ned i saften med det og røre røre røre til alt sukker er opløst, herefter hælder du det på rensede og skoldede flasker, eller gør som mig, og kommer det i fryseposer og i fryseren. Sukkeret har to fordele her! Det konserverer og hjælper med at hindre at det rådner! samt det søder. Det lyder af utrolig meget sukker, mindre kan også i en snæver vending gøre det, men det gør altså en forskel at komme et kg pr liter saft! Saften er utrolig drøj i brug! Jeg har ofte haft blandingsforhold der hedder 1:9, jo længere hen på året du kommer jo mindre drøj er den, så hedder den nok nærmere 1:4, men så er tiden også til at lave en ny portion, for så er det sommer igen....

Jeg har lige lavet af 6 kg rabarbere og har fået lidt over 16 liter. Det er forskelligt hvor meget det plejer at give af 6 kg, men det plejer at ligge sådan omkring de 15-20 liter saft på flasker. Det lyder af meget, men så har vi også saft til hele året og skal ikke ud og bruge penge i dyre domme på saft!

En ting der kan anbefales, hvis du er til de boblende vine... eller bare generelt en god kold hvidvin, er at blande rabarbersaften op med hvidvin, eller lidt danskvand eller begge dele, det er simpelthen bare så lækker og dejlig sommerlæskende at drikke. Sådan en varm sommeraften når man alligevel sidder ved bålet og griller skumfiduser, hvorfor så ikke nyde et lækkert glas rabarbersaft til!?

Enjoy! Jeg ved at vi gør!

Især når vi lavet kompot af pulpen! Guffe guffe guffe!

1 kommentar:

Anonym sagde ...

uha det ser lækker ud ;) elsker rabarber
knus Lene