Sider

tirsdag den 22. juni 2010

7 liter saft og en masse syltetøj senere.....

Jeg faldt over et tilbud i søndags, som jeg bare ikke kunne modstå, jeg kunne simpelthen ikke. Så jeg slog til, og købte mig nærmest fattig... Ej det er måske så meget sagt, men jeg købte for 50 kr, og fik en masse godt ud af det.

Jeg faldt over meget billige rabarbere og jeg måtte bare eje dem, så jeg kunne få lavet min årlige portion saftevand. I år besluttede jeg mig for at bruge pulpen til at lave syltetøj af, og det smager jo himmelsk. Jeg skylder jer helt klart et billede, men det må vente til imorgen, jeg har just stået og kokkereret til den helt store guldmedalje, nu her klokken nær midnat. Resultatet er blevet 7 liter saftevand der smager vidunderligt, samt en masse fyldte glas med syltetøj. Det er givet en kæmpe portion i år, rabarberne har virkelig været saftige. Det er jo skønt.

Skal i mon have min opskrift på rå rabarbersaft?

3 kg rensede økologiske rabarbere skåret i små stykker
2 økologiske citroner skåret i tynde skiver (fjern kerner og husk nu at de skal være økologiske!)
1 god fed økologisk vanillestang skåret i ca 4 cm lange stykker
60 gram vinsyre (tre breve, som du finder ved sukker og sylteting i velassorterede supermarkeder)
4 liter kogende vand

Det hele hældes i en stor gryde (gerne 10 liter) og lader trække i 2 døgn. Jeg plejer at stille det på køl mens det trækker, og rører lige i det ind i mellem. Efter to døgn sir du pulpen fra og måler op hvor meget saft du har, derefter tilsætter du 9-1000 gram sukker pr liter. Jeg bruger økologisk rørsukker. Du skal bare røre til det hele er opløst - det tager tid ;o) Men det er klart tiden værd. Derefter hælder du på atamonskyllede flasker og nyder stille og roligt saften undervejs hen over det næste år ;) Det kan klart anbefales at lave en lækker sommerskøn velkomstdrink med 1/3 hvidvin, 1/3 saft og 1/3 vand. Serveres iskold, gerne med en lille isterning. Det er skønt og smager dejligt sommerligt. Citronerne gør noget helt specielt ved rabarberne så det får endnu mere friskhed.

Rabarbersyltetøj

Jeg valgte at lave syltetøj af pulpen, det gjorde jeg ved at bruge en lille smule af saften (det resterende der ikke lige passede til en hel flaske, så der var vel en lille halv liters penge) og blandede det hele i en gryde, tog citronskiverne og vanilien fra og kogte det godt op, smagte til med sukker og kom bare i atamonskyllede glas. Har lige prøvesmagt, og det smager jo himmelsk. Jeg elsker rabarbere. Men det er vel gået op for jer.

Så nyd nu en dejlig sommer med rabarbersaft - og snart kommer hylden frem og er klar til at plukke, så der kan laves skøn saft af den også. Åhh det bliver godt :)

Ingen kommentarer: