Sider

tirsdag den 8. marts 2011

Lækre burgerboller

Jeg er på lidt af en opgave for tiden. Det er lidt hårdt for mig, men jeg kæmper med det. Det gør at der bliver eksperimenteret virkelig meget med forskelligt mad lige for tiden.

Knægten ønskede burgere her i weekenden og jeg ville gerne have en lidt sundere burgerbolle der ikke var alt for tung. Jeg fik fikset en opskrift frem med speltmel, som faktisk blev rigtig god.

1 pakke økologisk gær (42 gram)
3 dl lunkent vand
1 tsk salt
1 tsk honning
3 dl groft speltmel
4-5 dl fint speltmel

Gæren røres ud i vandet sammen med salt og honning. Tilsæt den grove speltmel og til sidst kom lidt af den fine spelt i, lidt af gangen, indtil dejen har en fin konsistens som lige præcis slipper fingrene.

Stilles til hævning 30-40 minutter, del ud i otte boller, som trykkes godt flade. Lad hæve yderligere ca 30-40 minutter (Gerne under pres med f.eks en bageplade for at bollerne ikke bliver for høje). Lige inden bagning, pensles de med vand og drysses med sesam for at få en rigtig burgerbolle ud af det.

Bages ca 15 minutter ved 200 grader.

Vi var enige om at det var nogle super lækre boller. Det blev nogle meget lækre burgere, især med Nutanas mexiburgerboller <3

Ellers har knægten i den grad nydt fastelavn. Han fik slået katten af tønden i kirken om søndagen, og var meget glad. Det var en virkelig hyggelig dag.

Måske i skulle have en opskrift på nogle lækre fastelavnsboller også?

Fastelavnsboller med citroncreme:
3 dl mælk (brugte havremælk)
50 g smør (en mælkefri variant - evt Carlshamn hvis du har mulighed for at handle i Sverige)
30 g gær
1 sammenpisket æg
½ tsk. groft salt
1 spsk. sukker
4-500 g hvedemel (jeg bruger Aurion og skal derfor ikke bruge nær så meget)

Creme:
21/4 dl mælk (havremælk)
2 æg
3 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
1 tsk. kardemomme
Skal af en citron

Evt til drys:
Perlesukker
lidt hakkede mandler

Smelt smør i en gryde, lun mælk let i smørret og rør gæren i. Tag lidt af ægget fra til pensling og tilsæt resten. Kom sukker og salt i melet og rør melet i dejen efterhånden. Tag dejen ud på bordet og ælt den sammen til en let og smidig dej, så den kun lige præcis slipper hænderne!! Det er vigtigt for at bollen ikke bliver for tung. Den må godt være lidt klæg, du bruger jo mere mel når de skal rulles ud ;)
Dæk til og hæv i 30 minutter.

Imens laver du cremen!

Pisk mælk, æg, maizenamel og sukker sammen i en lille gryde. Varm det langsomt op under piskning ved middel varme, til cremen begynder at blive tyk. Kog igennem ved lav varme i 1 minut. Tilsæt kardemomme og citronskal og lad cremen køle af. Husk at rør lidt i det mens det køler, for ikke at danne skin!

Tag dejen ud på bordet og ælt dejen den igennem. Rul ud til en stor firkant og skær i 12 stykker. Fold hvert stykke omkring en lille spsk creme. Luk bollerne meget grundigt sammen og læg dem på lukningen på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 15 minutter. Pisk det gemte æg med lidt vand og pensl bollerne. Drys bollerne med perlesukker og mandel. Bag fastelavnsbollerne midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. Og så nyd dem. Jeg synes mine blev fine og lette. De var ikke tunge eller noget. Men for at det kan lade sig gøre, er det meget vigtigt, at der kun lige præcis bliver tilsat det mel der er nødvendigt for at dejen er blød - det afhænger meget af din meltype!!

Ingen kommentarer: