Sider

fredag den 27. maj 2011

Godnat og sov godt...

Klokken er alt for mange, og jeg burde for længst se dyner! Men jeg kan ikke rigtig sove ...

Jeg har lavet lidt forskellige lækkerier her til aften. Jeg har aldrig rigtig kunne lide humus, men så fik jeg en opskrift, som jeg jo selvfølgelig måtte afprøve, og hold op hvor er jeg overrasket. Det smager vildt godt. Den er stærk og lækker. Den er virkelig guf! Så jeg MÅ simpelthen dele den med jer!

200g tørrede kigærter
2 små løg
3 fed hvidløg
2 gulerødder
1 lauerbærblad
1 tsk. spidskommen
1 tsk. chilipulver
2 spsk. tahin
Saft fra 1 citron
Salt + peber

Kigærterne står i blød natter over og vandet hældes ud. Koges sammen med hvidløg, gulerødder og løg (alle samme i store stykker) og lauerbærbladet i ca. 45 min.

Vandet hældes fra (men gemmes!). Lauerbærbladet fjernes og resten blendes sammen med de andre ingredienser og ca. 2 dl af kogevandet (kan varieres efter hvordan man vil have konsistensen). Den skal sometider smages til med lidt ekstra krydderi eller citronsaft.

Nu har jeg lavet den to gange inden for den sidste uge, og begge gange har jeg kommet saft fra 1½ citron i stedet for. Det gør den en tand bedre. Lidt mere tahin skader heller ikke. Derudover bruger jeg en meget stærk chilipulver, da jeg elsker stærk mad. Det gør selvfølgelig humusen mere stærk, men det gør den bestemt ikke ringe ! Jeg siger jer, i skal prøve den ! Den er lækker!!!

Derudover må i hellere få opskriften på kanelsnurrer! Jeg har for første gang bagt dem i dag. De er lige kommet ud af ovnen her for lidt siden (klokken er over 1 nu *g*) men fik et flip her til aften. Jeg har endnu ikke smagt dem, men de ser virkelig lækre ud !



5 dl kold sødmælk (for mælkefri har jeg erstattet med 1 dl oatly havrefløde og 4 dl oatly havremælk)
50 g gær
1 stort æg
1 kg hvedemel
150 g sukker
15 g havsalt
12 g stødt
kardemomme
150 g smør (har brugt den svenske Carlshamn som er mælkefri. Men en margarine som FRI kan være et udmærket valg)

Fyld:
125 g blødt smør (igen den mælkefri carlshamn)
125 g sukker
2 spsk. stødt kanel

Desuden:
1 sammenpisket æg til pensling
lidt sukker til at drysse med

Hæld kold mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme, og ælt dejen, til den er helt glat og blank og slipper skålen. Det tager ca. 20 minutter, så du skal bruge en røremaskine og indstille den på medium hastighed.

Skær smørret i små terninger, og kom dem i dejen, som nu skal æltes i yderligere 20 minutter, til den er blank og glat (de lange æltetider er virkeligt afgørende for det færdige resultat). Lad herefter dejen hvile lunt i 1½ time med et klæde over.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel der er 40 cm bredt og 50 cm langt. Smør smørret ud på dejen, strø sukker og kanel jævnt udover, og gnid det ind i smørret med hånden, så det hele er jævnt fordelt på dejen.

Fold en tredjedel af dejen ind mod midten, og fold den anden tredjedel indover den første, så du har 3 lag dej. Rul nu dejen ud så den er 30 cm bred og 50-60 cm lang, og skær den i 16 strimler. Sno hver strimmel ved at tage fat i hver ende, og sno dejen modsat fra hver ende, så den får 4–5 snoninger. Tryk ikke så hårdt, at du klemmer remoncen ud.

Tag den snoede dejstrimmel op med den ene hånd, og sno den 2 gange om din anden hånds pege- og langefinger. Læg den resterende dejsnip henover de to snoninger, placér den mellem din pege- og langefinger, og træk fingrene til dig, så snippen hæftes ind i bollen.

Sæt bollerne på et par bageplader med bagepapir, så snoningerne vender opad. Lad bollerne hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse i ca. 2 timer.

Pensl kanelbollerne med æg, drys dem med lidt sukker, bag dem ved 200° i ca. 12–14 minutter. Afkøl bollerne på en bagerist.

Tip: Du kan også forme dejen til almindelige kanelssnegle og evt. tilsætte en håndfuld rosiner,

1 kommentar:

Museklik sagde ...

Uhm!! Dem har jeg lige bagt. Havde en meget moden banan i overskud, som jeg mosede i fyldet - de er SÅ gode og ret flotte!