Sider

onsdag den 4. maj 2011

Lækkert mælkefrit rugbrød

Her i huset bager vi jo alt selv, inkl rugbrød. Jeg har flere forskellige opskrifter som jeg skifter imellem, men lige for tiden spiser vi primært det her, da det er dejligt lækkert og jeg har leget lidt med opskriften for at få en lidt bedre smag, og en smule mere sundt, da jeg har lavet det med spelt i stedet for ren hvede.

Men opskriften er som følgende:

Fuldkornsrugbrød med spelt

5 dl kærnemælk (til den mælkefrie variant kan man tage 5 dl havremælk tilsat et par spiseskeer citronsaft (bruger altid frisk), det giver samme syrnede effekt)
5 dl vand
2 spsk surdej
400 gr. usigtet speltmel
400 gr. rugmel
250 gr. rugkerner
2 dl hørfrø
2 dl solsikkerkerner
1/2 dl. sukker (kan strengt taget godt undlades men det bliver et stort brød !)
2 spsk. salt.

How to do:
surdejen rørers ud i kærnemælk og vand og resten tilsættes og røres godt sammen, og herefter tages 2 spsk surdej fra til næste gang og lægges på køl. Rugbrødet stilles til hævning i en rugbrødsform. Det skal hæve til det har nået kanten af formen ( det kommer selvfølgelig lidt an på størrelsen, men det passer i vores form). Det tager mellem 12 og 24 timer.
Bages nederst i ovenen ved 180 grader i 2 timer, du kan vælge at lægge staniol på den sidste time, så det ikke bliver for mørkt.
Af form bruger jeg den store fra EVA professionel - den passer perfekt og det bliver et godt store brød, der er til mange dage. Jeg skærer det gerne i skiver og fryser ned ind i mellem, så man bare lige kan tage op når man har brug for lidt brød.

Ellers nyder vi jo bare solen og forårets komme her. Vi har fået købt et lille minidrivhus, så jeg er meget spændt på om det lykkes for os at få lidt peberfrugter og agurker, og gerne tomater også, men har ikke lige fundet en god tomatplante eller to endnu :)

I går fik jeg lige et flip med at klippe mig selv. Mit hår var ved at være meget langt igen, og meget tungt da jeg har rigtig tykt hår, så jeg vendte lige hovedet ned, og fik klippet det fint fint :) Nu har jeg fine flotte etager i håret og dejligt luftigt. Jeg er ganske fint tilfreds med hvor godt det blev.

Hvis der er nogle opskrifter i mangler, må i endelig sige til, jeg vil meget gerne hjælpe med at komme med gode opskrifter. Jeg vil også meget gerne hjælpe til at gøre dem mælkefrie, så sig endelig til :)

Ingen kommentarer: