Sider

torsdag den 13. august 2015

Lángos - lækre sprøde ungarske kartoffelbrød

 
Jeg lovede for noget tid siden, at komme med opskriften på Lángos. Et super lækkert ungarsk kartoffelbrød. Det er i bund og grund ret lækkert at lave, og smager super godt. Især med lidt lækkert ost og hakket kød, men simpelt med lidt hvidløgsolie og dressing er nu også super godt. Man kan også vælge dessertudgaven, med lidt sukker og kanel, eller syltetøj. Det kan laves på et væld af måder, og er et dejligt måltid.
Ikke verdens sundeste - men en gang i mellem skal der jo bare hygges og guffes - og det blev der i hvert fald da vi lavede lángos !

Så her følger opskriften

Lángos - Langos

ca 15-18 stk

300 gram kogte og kolde kartofler, helst bagekartoffel eller anden melet sort
600 gram hvedemel, for glutenfri version bruger du ca 20% mindre mel. Jeg brugte orange finax
1 tsk salt
1½ d vand
25 gram gær

Olie til friturestegning

Gær røres ud i vandet, tilsættes mel, salt og de mosede kartofler. Det hele æltes til en dejlig klump. Den vil være noget mere grov, end man er vant til fra en almindelig bolledej, men det er meningen. Den må gerne være lidt klistret.
Hæver en time tildækket med et klæde.

Herefter varmer du olien op i en gryde, du kan tjekke varmen ved at komme spidsen af en tandstik i, syder og bobler det omkring den, er olien varm nok. Ca 180 grader

Lav små runde flade "tallerkner" på størrelse med et almindeligt pitabrød, ca ½ cm tyk
Herefter steges de i olien, et par minutter på hver side, det er vigtigt de er blevet stegt færdige, da midten ellers vil være rå, det er i sig selv ikke så lækkert. Husk at vende undervejs!

Herefter lægger du det på et fedtsugende papir, og kommer på hvad du nu har lyst til.
Jeg elsker at lave en krydret kødsovs, en god mælkefri ost revet over og noget frisklavet hvidløgsolie. Det er ren guf for guder og det er skønt at spise undervejs som de bliver lavet. Det er ren hygge at lave med børnene, og de elsker at få en i hånden og rende ud og lege i haven.
Og hvad er bedre, når man til dessert kan få lov at spise en med en klump is eller syltetøj på...? Jeg ved min søn er solgt, og nyder det og efterspørger jævnligt hvornår vi skal have Langos igen.

Gider man ikke selv lave dem, så kan de købes på Nørreport i KBH hvor der holder en fin lille vogn hver dag og laver dem. De smager skønt, de er dog ikke glutenfri som denne opskrift hurtig kan laves.

Ingen kommentarer: